Nov. 11, 2016

reporter&invitat

-DE CAND PICTEZI?

Desenz de când mă știu, m-a pasionat grafica, coloratul, dar pictură în ulei pe pânză de pe la vârsta de 13 ani

 -CUM AI AFLAT TAINELE PICTURII ÎN ULEI?

Bunicii mei aveau cunoștințe o familie de pictori peisagiști din Beiuș, familia Marge, la care  m-am dus ucenic, și de-a lungul unui an am aflat secretele picturii în ulei, cum se pregătește o pânză, cum se combină culoarea, tipuri de pensule si rame.

-DESEN SAU PICTURĂ ÎN ULEI?

Consider ca un bun pictor trebuie să fie și un bun desenator, liantul între concept, și o lucrare pictată este desenul, schița, .. sunt unii artiști care pictează direct, fără o idee de pornire, .. eu nu mă regăsesc între ei, mie îmi place înainte sa încep un tablou, imaginea lui gata să o am deja în minte, iar cu cât mă apropii de adevăr, cu atât îl consider mai reușit..

 - CÂND ÎNCEPI UN TABLOU, DE LA CE PORNEȘTI?

O mică idee, devine o schiță în creion pe hârtie, ulterior transpusă pe pânză, cu noțiuni de paginație și perspective integrate. Pe urmă culoarea, din spate în față, de la închis la deschis, și îm final lucrez la detalii..

 -CE STUDII AI IN DOMENIU?

Am parcurs cam ce era de parcurs în domeniu, liceu de profil, Școala populară de arte, Facultatea de Arte plastice, ucenicii la artiști precum Ștefan Popa Popas, dar ajungi la un moment dat, când realizezi că ai nevoie de un stil propriu, pe care îl dobândești în ani.. și lucrând..

 -CE ITI PLACE SA PICTEZI?

Am cam încercat tot, de la peisaje, anotimpuri, portrete, la lucrări abstracte, studii, lucrări foarte dinamice sau cu tentă religioasă..

 -TEMA PREFERATĂ?

In ultima perioadă simt că mă atrag temele militare, cotidiene cât și  istorice, evenimente cu puternic impact emoțional, și faptul că sunt pompier poate că și-a pus amprenta..

  -CE TE INSPIRĂ?

Oamenii, imi place să cunosc zilnic *personaje* noi, destinații istorice sau reprezentative, obiecte vechi.. muzee, toate mă încarcă energetic, pozitiv, și să nu uit peisajele.. un cer de vară noaptea, plin de stele, la o margine de pădure.. sau Satul românesc.. zărit între niște dealuri.. epice.. dar efemere.

 -STILUL ADOPTAT?

Am plecat la drum un peisagist, pictând realist, pe formă, cât mai aproape de adevăr, foarte colorat, ușor spre naiv, în școală te formează abstract, să spargi forma, să uiți de peisaje și flori, să lucrezi la scara mare. Acum, lucrez într-o simbioză, un stil unic, îmbinând realul, clasicul, cu tehnici moderne.

 -CE PICTORI TE INSPIRA?

Sunt câțiva care mă impresionează, ca și teme, J.M.W. Turner,  cum tratează personajele îl prefer pe Francisco de Goya, sau Caravaggio, părintele clar-obscurului.

   -SE POATE TRAI DIN PICTURA?

Da, dar greu la noi în țară, trebuie să faci mult ce vor alții, să faci artizanat, cadouașe pietricele pictate, ..dincolo e altceva, iar în ultimii ani pictorii din Europa de Est încep a fi foarte apreciați. Pânza, vopsele, pensule, rame.. toate costă..

  -CATE TABLOURI AI FACUT PANA IN PREZENT?

Câteva sute.. le-am pierdut numărătoarea, imi pare rău că multe nu le-am pozat pe toate.. și doresc câteva mii.. poate cine știe..

 -UNDE PICTEZI?

În Timișoara, am o mică Galerie in cadrul Bastionului Teresia, unde și pictez, și mai am un mic Atelier in zona Bălcescu.

 -DE UNDE IȚI PROCURI MATERIALE? CE COSTURI IMPLICĂ?

Din magazine de profil, cumpăr când sunt oferte, sunt cazuri când am pictat peste, ramele și ele în funcție de buget si cromatică, câteodată mi le prepar și eu.

 -CUM SE IMPACA POMPIERII CU PICTURA?

Fiecare din noi are câte un talent înnăscut, fie el desen, muzica, teatru, dar ferice de cel ce și-l descoperă, și exploatează, eu.. vreau să o fac și la nivel profesionist, iar meseria de pompier militar, o meserie pe care o îndrăgesc mult, îmi permite în timpul liber să pictez, să mă detașez de cotidian, deși pictez de regulă cu știrile pornite..

  -CE PLANURI DE VIITOR AI?

O carieră militară de succes, iar pe linie artistică ar fi expunerea de lucrări în cele mai mari Galerii de artă, alaturi si de cursantii mei; extinderea Școlii  de Pictura pe care o coordonez, unde, indiferent de vârstă, ocupatie sau nivel de pregatire, lumea să participe la diferite ateliere de creație. Cursurile de Pictura se tin la  MGA Moga Gallery Art, Timisoara str. Ciprian Porumbescu 13 de doua ori pe saptamana.

Vreau să mă implic puternic in Proiectul Timișoara Culturală 2021.